perjantai 26. lokakuuta 2012

Rauhaa arkeen

Tänään on lempipäiväni. Perjantain viehätys piilee odotuksessa, siinä että viikonloppu on vielä edessä.


Tykkään hirveästi työstäni, mutta tarvitsen sen vastapainoksi ehdottomasti myös vapaa-aikaa, pitkiä yöunia, leppoisia aamuja.  Tietoisuutta, ettei tarvitse tehdä mitään, jos ei halua. Ei vastata meileihin, päättää asioita, organisoida, olla tehokas. Viikonloppu on stressivapaata aluetta, tai ainakin sen pitäisi olla - tutkimusten mukaan viikon stressaavin päivä on nykyisin lauantai.

Oikeastaan viikollakaan ei kannattaisi kauheasti stressata. Stressi tekee pahaa, se syö jaksamista ja on vaarallista terveydelle. Vaan miten siitä pääsee eroon? Miten voi ottaa rauhallisesti, kun koko ajan vaaditaan lisää nopeutta ja tehokkuutta, mutta laatu ei saisi kärsiä?


Villa Mandalan Mia Jokinivalla on muutama ehdotus. Olin muutama päivä sitten kuuntelemassa hänen luentoaan arkipäivän stressinhallinnasta ja ajattelin kertoa vinkit myös teille.

1. Etsiydy hiljaisuuteen
Suurin osa meistä elää jatkuvassa melussa, ja melu aiheuttaa stressiä. Lähde kävelylle metsään, meditoi, joogaa.

2. Usko itsehoitoon
Yhä useammat ihmiset uskovat mielen kykyyn parantaa kehon sairaudet. Rauhaton mieli ei ainakaan paranna fyysistä olotilaa, se on varma. Etsi palaset omaan hyvinvointiisi, me kaikki olemme yksilöitä.

3. Hengitä syvään
Yli puolet ihmisistä saa helpotusta stressiin syventämällä hengitystään.

4. Ylistä arkea
Tee hyvää siitä elämästä, jota elät juuri nyt. Hyvinvoinnin pitäisi olla läsnä arjessa.

5. Laske rimaa
Aina tarvitse olla se kympin tyttö, ei edes ysin. Kun tehtävää on vaikka pienelle armeijalle, kaikkea ei voi tehdä täydellisesti. 7,5 on uusi kymppi.

Luentoon kuului pieni meditointihetki: syvään hengittämistä ja siihen keskittymistä. En pidä itseäni meditoivana tyyppinä, mutta nuo viisi hiljaista keskittynyttä minuuttia tekivät ihan todella hyvää. Ajattelinkin ottaa pienet hiljaiset hetket osaksi omaa arkeani.

Lumista ja rentouttavaa viikonloppua!

Kristiina  

2 kommenttia:

  1. Olen meditoinut vuosikausia, joka päivä. Se kuuluu rutiineihini kuin hampaiden pesu, enää en osaa olla ilman. Kiire ja stressi ovat luovuuden pahimpia vihollisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet niin oikeassa! Olin tosi yllättynyt, miten hyvää pieni hiljentyminen ja hengittämiseen keskittyminen teki. En ole aiemmin kokenut olevani sopivaa meditoija-ainesta, koska olen niin rauhaton, aina on kiire ja jotain tehtävää...tarvitsisin siis todellakin sitä meditoimista!:)

      Nyt metsälenkille koirien ja kameran kanssa ja sitten se pieni hiljainen hetki.

      Poista