sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Hetki tässä ja nyt


Olin tosi pitkään kiinnostunut vain fyysisestä hyvinvoinnista ja ajattelin, että kunhan ruoan, liikunnan ja unen kolmio on tasapainossa, kaikki on hyvin. Olen edelleen sitä mieltä, että edellä mainittujen asioiden on syytä olla balanssissa. Jokainen laillani unettomuudesta kärsinyt tietää esimerkiksi, kuinka tärkeä se päivittäinen kahdeksan tunnin matka höyhensaarille on – ja mitä unilaivasta myöhästyminen tekee hyvinvoinnille ja koko elämänasenteelle. 

Omiin uniongelmiini löytyi aikoinaan helppo ratkaisu: heihei vuorotyö, tervetuloa säännöllinen työaika.  Kun lopetin entisen työni, niin kropallani kesti ehkä hetkisen päästä uuteen onnelliseen rytmiin. Päälläni meni hyvin paljon kauemmin. Se oli jo niin tottunut huonounisuuteen, ettei heti ymmärtänyt tilanteen muuttuneen. Eli vaikka nukuinkin yöni hyvin, pelkäsin silti vielä, etten saa unta. Ja kun pelkää, ettei saa unta, on vaikea rentoutua ja unihiekka ei osu silmiin. Ajatuksilla on uskomaton mahti.


Tuona unettomien öiden aikana tiesin kyllä, että omat ajatukseni ovat suurin este unen tulolle. En kuitenkaan yrittänyt tehdä asialle mitään. Ajattelin, että mieli on mikä on, sille ei mahda mitään. 

En olisi tuolloin ikinä uskonut, että ehkä sille mahtaakin...tai että hurahdan meditoimiseen. Niihin rauhallisiin tuokioihin, jolloin on vain hengitys, ohjattu meditaatio tai musiikki, sohvalle viereen käpertynyt uninen koira ja tämä hetki, juuri tässä ja nyt.

  Olen nyt meditoinut säännöllisen epäsäännöllisesti noin kolme kuukautta, ihan vain 10 minuuttia kerralla, enkä edes joka päivä. En tiedä tuntuuko minusta vain, että pääni sisällä suriseva mehiläispesä on hieman hiljentynyt, vai onko muutosta oikeasti tapahtunut. Se on kuitenkin varma, että kaipaan tuota pientä jokapäiväistä hiljentymishetkeä, jonka aikana yritän olla täysillä läsnä. Saan siitä voimaa. 


Meditaatiota on muuten tutkittu tieteellisesti vaikka kuinka, ja sen on havaittu parantavan luovuutta, vähentävän sressiä, auttavan unettomuuteen ja lisäävän paineensietokykyä ja tuottavuutta. Esimerkiksi Apple, Facebook ja Yahoo kannustavat työntekijöitään meditoimaan. Innovatiivisilta digiyrityksiltä tällaista ehkä saattaa odottaakin, mutta mitäs sanotte siitä, että myös Deutsche Bank on liittynyt joukkoon?



PS Jos hiljaisuudessa meditoiminen ei tunnu luonnistuvan, ohjattuja meditaatiota löytyy esimerkiksi täältä

Lisäksi erilaisia meditaatio-appseja on vaikka kuinka, itselläni on käytössä Relax Melodies.

Lempeää sunnuntaita ja lämpimästi tervetuloa Kati!

Kristiina 

2 kommenttia:

  1. Vuosien kokemuksella voin todeta, että meditaatiolla on monenlaisia positiivisia vaikutuksia. Meditoin aina hiljaisuudessa, mikä on tietysti helppoa kun ympäristöstä ei juuri kuulu häiritseviä ääniä. Kuten ruumistaan voi myös mieltään treenata, ei ole samantekevää mitä ajattelemme silloin kun ajattelemme. Aloittelijoille suosittelen meditaatiokurssia, on hyvä osata jokin tekniikka ja saada vähän ohjausta sekä vastauksia kysymyksiin. On myös paikkoja, joissa voi käydä meditoimassa ryhmässä jos itsekuri ei aluksi tunnu riittävän tai on muuten vaikea saada harjoitusta alkuun. Minusta olisi hienoa jos meditaatiota opetettaisiin kaikille jo koulussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritin ensin meditoida hiljaisuudessa, mutta keskittymiskykyni ei tunnu riittävän siihen, vaan alan kiinnittää huomiota kaikkeen epäolennaiseen. Harjaantuminen varmaan auttaa asiaan, mutta nyt vielä ohjatun meditaation seuraaminen on helpompaa. Olen käynyt ohjatussa mindfulness- ja metta-meditaatiossa, ja suunnitelmissa onkin ihan kunnon kurssi.

      Meditaatio toimisi varmasti hyvin oppiaineena, ehkä tulevaisuuden koululaiset opiskelevat sitä osana opintojaan ja jokaisella työpaikalla on oma meditaationurkkaus. Ehkä.:)

      Poista