keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Kasvisruokamaanantai


Onnea on viisas ja ajatteleva veli, jolla on superhyvä maku ja joka antaa mahtavia lahjoja. Olin yhtä suurta hymyä, kun joulupaketista paljastui Kasvisruokamaanantai (Tammi, 2012)! Ja tiedättekö, olin ajatellut muutenkin hankkia kirjan omakseni, mutten ollut puhunut siitä kellekään. Se siis selvästi halusi tulla luokseni. Todiste ajatusten mahdista?

Paul, Stella ja Mary McCartneyn aloittaman Meat Free Monday -kampanjan innoittamana syntynyt kirja sisältää nimensä mukaisesti vegereseptejä vuoden joka ikiselle maanantaille. Kamppiksen takana on eettisyyden lisäksi ajatus karjankasvatuksen seurauksena syntyvistä valtavista ympäristötuhoista – karjankasvatus aiheuttaa muun muassa suunnattomia kasvihuonepäästöjä ja vie uskomattoman paljon vettä. Tiesittekö, että jo yhden ihmisen yksi lihaton päivä viikossa vähentää päästöjä 1 900 kilometrin mittaisen autoajelun verran vuodessa? Aika matka.

Ajattelinkin alkaa nyt ennakkoluulottomaksi kasviskokiksi ja kokeilla aina silloin tällöin jotain uutta reseptiä. Ja sitten tietenkin jaan ne teidän kanssanne. Tässä ensimmäinen, vähän sovellettuna tosin.:)

Lähi-idän tabbulesalaatti Kasvisruokamaanantai-kirjasta

Huuhdo 2 dl bulgurvehnää kylmässä vedessä ja kaada kulhoon. Kaada 4 dl kiehuvaa vettä päälle, peitä kannella ja jätä hautumaan puoleksi tunniksi. Valuta ja kaada takaisin kulhoon. (Kirjan mukaan bulgurin voi korvata myös kuskusilla, mutta meillä ei ollut bulguria eikä kuskusia, joten käytin kvinoaa. Toimii.) Silppua joukkoon 1,5 dl lehtipersiljaa ja 1,5 dl minttua ja lisää 4 hienonnettua kevätsipulia. Kuori neljännes kurkusta ja 3 tomaattia, poista siemenet ja hienonna. Sekoita salaattiin. (En kyllä kuorinut, ja ihan hyvää oli silti.) Sekoita 3 rkl oliiviöljyä ja 1 sitruunan mehu, lisää ripaus ruususuolaa ja vastarouhittua mustapippuria. Kaada salaatin sekaan.

Kristiina 

6 kommenttia:

  1. Meilläkin ollaan pyöritelty ajatusta vegepäivästä. Kyllä meillä nytkin syödään usein kasvisruokaa, vuositasolla tuo kerta viikossa saattaa nykyiselläänkin täyttyä, mutta siitä voisi tehdä vielä tiedostetummin rutiinia. Naudanlihan kuormitusvaikutus ei tullut yllätyksenä, mutta tämän illan kympin uutisissa vähän kirpaisi se tieto, että juustot ovat ympäristön kannalta melkein yhtä pahasta. Auts!

    Kuskusta löytyy jo kaapista ja muutenkin tuon reseptin ainekset kuulostavat niin hyviltä, että tätä pitää kyllä kokeilla. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lihan- ja maidontuotanto ovat hyvin kiinteä paketti, juustot ja kaikki muutkin maitotuotteet ovat siis hyvin tiukasti yhteydessä myös lihantuotantoon. Karjankasvatuksen vaikutukset ympäristöön ovat myös aika järkyttävät, kun muistaa vielä senkin, että suuri osa maailman viljasta menee eläinten rehuksi. Mutta onneksi pienikin muutos omiin elämäntapoihin tekee jo paljon, yksi kasvisruokapäivä viikossa on hyvä alku.:)

      Poista
  2. Omatunto keveni huomattavasti, sillä olen ollut kasvissyöjä jo kymmeniä vuosia, mutta syrjässä asuvalle auto on välttämätön :). Uusia reseptejä on kiva lueskella, tabbouleh on minun kevätruokaani, sitä tehdään heti kun kasvimaa alkaa tuottaa vihreää. Kvinoa on hyvä vinkki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotenkin arvelinkin, että olet kasvissyöjä.:) Itse en ole syönyt lihaa noin seitsemään vuoteen, paitsi joskus hyvin, hyvin harvoin riistaa. Kalaa kyllä syön, mutta yritän suosia ympäristön kannalta kestäviä valintoja, kuten ahventa ja silakkaa (silakkapihvit, nam!). Luin muuten jostain, että Hummerilla ajava vegaani on rutkasti parempi vaihtoehto ympäristölle kuin ekoautolla huristeleva lihansyöjä.;)

      Poista
    2. Olisipa jännä tavata Hummerilla ajeleva vegaani :)
      Minäkö ennakkoluuloinen?

      Poista
    3. Ei ehkä ihan tavallisin yhtälö, mutta eihän sitä tiedä.:)

      Poista